infoskylt snorkelled med bilder och text som ligger under ytan

Snorkla i Kosterhavet

Under Kosterhavets nationalparks yta döljer sig ett av Sveriges vackraste undervattenslandskap. Med ett cyklop kan du sväva över ängar av svajande sjögräs, simma genom skogar av tång och glida längs färgglada klippbranter. Här kan du även testa en av Kosterhavets snorkelleder, vid Rörvik strax norr om Ekenäs på Sydkoster.

Kosters grunda ytterskärgård på en till fem meters djup är ett paradis för snorkling med sin variationsrikedom och tillgänglighet.

TIPS! Välj plats beroende på dagens vind och vågor, eftersom blåst och höga vågor rör upp bottensediment och sand som gör att sikten blir sämre.

Ladda ner Kosterkarta

Snorkelled;

Finner du vid Rörvik strand på Sydkoster.
Ca 10 min promenad till badplatsen vid Rörvik, från Ekenäs gå förbi byn Solkoster och följ den breda vägen fram till havet, barn- och barnvagnsvänlig snorkelplats med både sandstrand och klippbad.
En snorkelled är en naturstig under vattnet och är cirka 200 meter långa och ligger på 1-1,5 m djup. En blåfärgad lina på botten leder dig runt till åtta informationsskyltar som berättar om djur och växter under ytan. OBS! Från klipporna till höger om stranden sluttar det ut till 10 m djup, men där kommer ibland båtar förbi.
Tänk på att inte snorkla ensam eller att åtminstone ha någon på land som håller uppsikt!

Snorkelplatser med olika karaktärer på Nord- och Sydkoster;

Nordkoster
Björnsängen; Följ skylten mot Björnsängen från Västra Bryggan fram till sandstranden. Simma iväg på en spännande snorkelexpedition runt öarna i viken. Håll utkik efter havsnålar och tångsnällor bland algerna. Stora fiskar kan gömma sig i vikarna längs klippväggarna. Djup 1-3 m.

Sydkoster
Långevik; Ett stenkast från kyrkan går en skyltad grusväg till Långevik. Gå i från klipporna till vänster om stranden. Rik undervattenväxtlighet och håll utkik efter jätteostron, massvis av krabbor, plattfiskar och små eremitkräftor. Djup 2-4 m.
Prästudden; Från badplats ”Blåsopp” gå söderut på klippor till Sydkosters sydligaste udde (ca 200m och ta det försiktigt på klipporna). Här finns både en liten sandstrand och klippbad. Området bjuder på fina snorkelmöjligheter runt alla vikar. Livet under ytan består främst av krabbor, musslor och snäckor på sandbotten. Djup 1-3 m.

Trevlig tur under ytan!

TIPS! I Svenska Turistföreingens årsbok för 2011 presenteras olika leder i Sverige, bland annat snorkelleden i Rörvik.
Läs  artikeln i boken

Foto; Kosterhavets nationalpark