Samhället Koster

Koster är ett litet samhälle på två öar. Den bofasta befolkningen är omkring 320 personer, ca100 på Nordkoster och 200 på SydKoster inte bara en turistort utan också ett samhälle med skola, dagis, affär och numera bättre möjligheter för äldre att bo kvar. Tack vare turismen är förbindelserna med fastlandet mycket bra. Det går utmärkt att pendla till ett arbete på fastlandet – Strömstad.

Företagsamheten är stor och omkring 60 företag är etablerade på öarna.

Föreningslivet 
Samhällsförening, hembygdsförening, vägföreningar, hamnföreningar, företagarförening, odlarförening och bredbandsförening är exempel på några som aktivt arbetar inom olika områden.

När föreningarna behöver ytterligare hjälp, t.ex. att driva en fråga i kommunen, används Kosternämnden. Det är opolitiskt valda ledamöter i en nämnd och fungerar som paraply över föreningarna och samlar till enighet för en bättre kontakt med kommunen. Linfärjan är ett exempel på arbete som har gett resultat.

Skola

Kosters skola ligger på Sydkoster. I samma byggnad finns dagis och fritids. Barnen går i skolan från första till tredje klass. Därefter blir det Strömstad där det finns högstadium och gymnasium.

Hyreslägenheter finns och är välplanerade, trevligt byggda och smälter bra in i skärgårdsmiljön.

Kifab, Kosters ideella förvaltnings AB, äger det nya huset med 12 lägenheter på Nordkoster. Läget är fantastiskt med havsutsikt och ligger nära Västra Bryggan, där kosterbåtarna och linfärjan lägger till. Huset är två våningar med hiss. Lägenheterna är alla tvåor av varierande storlek. De är placerade på både första och andra våningen. Endast mantalsskrivna på Koster får teckna sig som hyresgäster och alla lägenheter är avsedda för permanentboende. Det är välplanerat, praktiskt och handikappanpassat med tanke på att det ska vara ett bra boende för t.ex. äldre.

Byggnaden innehåller gemensamma utrymmen som också är tillgängliga för allmänheten. Det finns ett stort kök för tillfällen när man vill göra något mer speciellt än att laga mat i det egna köket. En stor kultursal (50 m 2) finns på andra våningen och i entréplanet kan man klippa håret i frisörsalongen eller besöka fotvården när de gör sina besök på Koster.
Kifab har under många år arbetat för ett genomtänkt boende för t.ex. äldre eller rörelsehindrade. Samhällsföreningen är aktieägare tillsammans med 230 till. Många ideella timmar och personliga gåvor har gjort bygget möjligt och inflyttning är 1 maj 2005.

Ica affären på Sydkoster håller öppet hela året. Underlaget en vinterdag är ca 2-300 personer. Sommartid är det 4-6000. Omsättningen på sommaren skapar möjlighet att driva en bra affär även vintertid. Sortimentet påminner om en gammaldags lanthandel med livsmedel och allt möjligt annat.

KSK-huset, Kosters sportklubb äger huset vid krysset som innehåller gymnastiksalen som bl.a. skolan använder. Gymnastiksalen hyrs ut ibland till olika evenemang t.ex. yogakurser och gymnastikveckor. Under sommaren är det Loppis tisdagar och torsdagar.

Hemtjänst. Den som behöver hjälp i hemmet får det av hemtjänstens vårdbiträden. De är boende på Koster och anställda av kommunen.

Skulle du kunna tänka dig att bli bofast på Koster?
Kontaktpersoner
Britt-Marie Bryngelsson +467054144405.
Bengt Rydberg +46708458210

AB Kosters Framtid bildades 2019 och är ett utvecklingsbolag som skall verka för att bevara och utveckla koster som samhälle.
Kontakt: Börje Nilsson +46706206066

Koster skola & förskola

Koster skola är den lilla skolan med de stora möjligheterna. I slutet av mars beslutade barn- och utbildningsnämnden att stänga Kosters skola från hösten -22.

Skolhuset från 1951 ligger mitt på Sydkoster, och där undervisas F-3. Från årskurs 4 tar eleverna båten och går i skola inne i Strömstad. Skola, fritidshem och förskola har ett nära samarbete. Nyckelord för skolans verksamhet är gemenskap, hållbarhet och elevernas inflytande.

Skolgården är välutrustad och inbjuder till rörelse och fantasilekar med naturen och skogen nära. Undervisningen sker ofta utomhus. Skolan samarbetar med Kosters trädgårdar och naturum Kosterhavet. På Kosters trädgårdar finns en skolträdgård där eleverna odlar grönsaker och blommor. Tillsammans med pedagogerna på naturum gör man spännande exkursioner i skogen, på stranden och ute på havet. 

Artikel om skolan i tidningen Grundskolläraren: https://bit.ly/3eAPZWz

På facebook kan man följa Koster skola: https://bit.ly/2QdEGLP