Sveriges västligaste bebodda öar

Utanför Strömstad mot väster ligger de natursköna Kosteröarna. Det är Sveriges västligaste öar med en bofast befolkning på ca 270 personer. Närheten till havet präglar samhället.

Öarna består av Nord- och Sydkoster. Omkring ligger Kosterarkipelagen med en mängd skär och holmar, ca 360st. Största delen av öarna är naturreservat och huvudöarna omgärdas av Kosterhavets Nationalpark.

Nordkoster är ca 4 km2 . Till fots det bästa sättet att ta sig fram här. Vägnätet består till stor del av stigar. Ön besitter en vacker och dramatisk natur med många olika skiftningar inom ett litet område. Det finns härliga badstränder, ljunghedar och små skogar. Ute på västsidan finns olika bergarter som visar upp en sällsynt mångfald och stora klapperstensfält med tydliga spår från istiden. På Nordkoster reser sig Kosters fyrar på Högen. De är i bruk igen efter att ha varit släckta i 110 år. Utsikten härifrån är hänförande vacker och väl värt ett besök. Ruinerna nedanför är gamla bostäder för fyrvaktare. Bäst solnedgång får ni i Basteviken eller uppe vid fyrarna. Här finns också Kosteröarnas enda camping, Lyth’s familjecamping. OBS – det råder tältförbud på Nord & Sydkoster överallt förutom på campingen.

Sydkoster är den större av öarna ca 8 km2. Här finns året runt-öppen ICA med apoteksutlämning, gym, utomhus padelbana och Naturum, Kosterhavets Nationalparks besökscenter.

Även här är avstånden inte längre än att man kan vandra. Ett stignät finns märkt i olika färger och sträcker sig mellan bryggorna.
Vill man cykla, finns det cykeluthyrning vid Långagärde och Ekenäs. Glöm inte trafikreglerna, det är högertrafik i Sverige, även om man är på cykeltur på Sydkoster. Öarna är inte bilfria vilket påstås ibland, det är några företagare som har riktiga bilar.
På Sydkoster finns stora badstränder såsom Rörvik i Ekenäs och den kilometerlånga sandstranden vid Kilesand där Kostertisteln växer fritt. Skogarna är lite större och stigarna och vägarna fler.
Valfjäll mittemot den lilla träkyrkan är en vacker och rofull utsiktsplats. Trappan är till hjälp på vägen upp och ner. Här kan man sitta och njuta av utsikten över Kosterarkipelagen och Ursholmen, Sveriges västligaste fyrplats.
Ett litet trevligt hembygdsmuseum ligger vid Långagärde.
Den sällsynta bohuslinden växer vid Ekenäs och här finns också en mängd olika orkidéer att se för den botaniskt intresserade.