Kosterbon: Putte Johander

”Jag var en klassisk badgäst”

I denna intervjuserie får vi möta Kosterbor och ta del av deras berättelser om Kosteröarna. Nu har turen kommit till Putte Johander, inflyttad musiker som bland annat driver Öljud Studio på Nordkoster.

Han är nyss hemkommen från en turné i Indien, men Putte Johander har hunnit med både konsert och musikundervisning på ett par dygn. Han skrattar lite åt det själv. Han landade i Oslo bara några timmar innan Luciaspelningen klockan sex på morgonen. Nu, ett par dagar senare sitter han med en kopp kaffe i köket på Vettnet.-Ibland tänker jag att det vore skönt att komma hem från jobbet och vara färdig. Det flyter ihop, jobb och intresse. Men det är ju det roligaste jag vet, att spela. 

Och spelat har han gjort nästan så länge han kan minnas. Först piano, sedan ukulele, gitarr, elbas och kontrabas. –Jag började i Stockholms gosskör när jag var sju år, sedan gick jag på körskola, men det var inte min musik. Jag kunde inte koppla ihop sången med den musik som jag ville göra. Det kunde jag först på mellanstadiet i mitt första band Ukulele killers. 

Putte ler stort och nästan konstant när han pratar om musik, och mycket musikprat blir det. Som liten spelade han bas i sin pappas progg/rockband. Därefter kom han in på Södra Latins gymnasium i Stockholm, med bas som huvudinstrument. –Då började jag öva målmedvetet, och det var jazz som jag blev intresserad av. 

I samma veva föddes drömmen om att jobba med musik, men han visste inte på vilket sätt.-Jag har en framförhållning på ett par dagar, på gott och på ont. Så jag hade inga stora planer på vad jag skulle jobba med och hur jag skulle försörja mig, säger han.

En sommarö

Det har gått bra ändå. Trots bristen på planer har Putte gått samma väg som många andra jazzmusiker, bland annat via musikerutbildningen på högskola i Köpenhamn. Det femte året på utbildningen bodde han mycket i Stockholm med sin nuvarande fru Johanna. Vägen till att jobba med musik är sällan spikrak. –En förutsättning för att kunna försörja sig som jazzmusiker är att spela i många band, säger han.

Bara det kan kanske kännas lite spretigt. Lägg då till att banden inte finns i samma stad. Eller ens i samma land. Parallellt med att läsa sista året på musikerutbildningen spelade Putte i band i Köpenhamn, Stockholm och Oslo. Men så småningom skulle han flytta ganska långt från storstadslivet och hamna på Vettnet på Nordkoster. Putte hade varit på Koster med familjen när han var liten, men kände bara till ön från ett turistperspektiv. –Jag reflekterade aldrig över att det bodde folk här. Jag var en klassisk badgäst, för mig var det en sommarö. Jag tänkte aldrig att jag skulle bo här förrän jag träffade Johanna.

Numera bor de granne med Johannas föräldrahem. –Jag kände att jag blev väldigt varmt mottagen, men så är jag också ingift i en kostersläkt, säger han och skrattar.

Barnen blir sedda här

Han har inte heller haft några problem med att anpassa sig efter miljöombytet. Putte är uppvuxen i Fruängen utanför Stockholm och utifrån sett kan det tyckas som en platskrock åt det lite för lugna hållet att under lågsäsong gå genom skogen från båten vid Västra bryggan, men det håller han inte med om.-Det är lugnt och skönt. 

Han ser också många fördelar med att barnen får växa upp här. –Här finns lugnet, och mycket större chans att bli sedd och ta plats i en liten skola. Och flexibiliteten som det innebär, äldre elever hjälper yngre. Det kanske också finns socialt bättre förutsättningar än i större klasser. 

Puttes barn hann gå ut lågstadiet innan Koster skola pausades och han är glad att Koster har människor som kämpar för utvecklingen av samhället. –Jag engagerade mig när barnen gick i skolan, men inte längre. Men det är positivt att andra engagerar sig. Det kanske inte ska så mycket till för att det ska vända.

Öljud i trädgården

Att bo på Koster har sina geografiska begränsningar. Putte kan inte längre ta spelningar med kort varsel på samma sätt som när han bodde i Stockholm. Men flytten har också öppnat upp för nya möjligheter och kreativa lösningar. Numera undervisar Putte i bas i Norge och spelar fortfarande, men inte lika mycket. De tre banden pikade i antal på åtta stycken, för att nu ha stannat på fem band och en duo. På tomten i Vettnet ligger också hans Öljud Studio.-Det har varit ett intresse sedan jag var barn. Jag hade en liten portastudio, en bandspelare med fyra kanaler, och har alltid tyckt att det varit kul att spela in i studio. Så när vi flyttade hit tyckte jag att det var ett bra alternativ att ha en studio som folk kunde komma till så att jag inte behöver flytta mig så långt. 

Tanken från början var inte att driva den kommersiellt, men de pengar som han fått in har han använt för att bygga ut studion med mer och bättre utrustning. Studion består av ett stort inspelnings rum, ett mindre kontrollrum och en intilliggande husvagn som fungerar som inspelnings rum och är sammankopplad med de andra rummen. Förutom lokalen lockar Öljud Studio med Kosters miljö.-De som har varit här älskar det. Bara att vara här, utan distraktioner. Jag upplever att de blir väldigt inspirerade av platsen. Vi har haft publikmöten här, då har banden fått en inblick i hur det är på platsen och har tagit in det i sin process.

Festival på hösten

Flera av musikerna som kommer hit har fått det residens som Putte tog initiativ till att starta tillsammans med Maja-Karin Fredriksson och Erik Johansson. Genom Förvaltningen För KulturUtveckling erbjuds frilansmusiker tid att utvecklas och spela in låtar i Öljud Studio. Residensbanden uppträder också under Koster Konst- och musikfest som äger rum varje höst. Puttes roll i studion innebär mycket mer än att sköta den praktiska delen av en inspelning. En minst lika viktig bit är att få musikerna att koppla av och inte bli stressade. –Jag har upplevt det själv, att klockan tickar, det kostar en massa pengar och det sitter en okänd person i kontrollrummet och lyssnar. Det är otroligt viktigt att det blir en avslappnad stämning och att man försöker få ett kreativt flyt.

Putte har anpassat och utvecklat sin livvsstil efter flytten till Koster, och bidrar till ett levande musikutbud även under lågsäsong. Är det något som han saknar?-Bostäder så att folk kan flytta hit, folk som är mitt i arbetslivet som jag kan samarbeta med. Och en konserthall, lägger han till och ler.