Kosteröarna är ett samhälle med en bofast året runt boenden. Sommartid är öarna ett skärgårdsparadis med flera restauranger och barer samt fina badplatser, men många ställen har även öppet på vintern. Kosteröarna är drömlikt även under de svalare månaderna och ofta är det lättare att på nära håll uppleva det marina djurlivet när sommarens båttrafik och har försvunnit. Tänk dock på att det är “begränsad service” från senhöst och fram till påsk, vilket kan göra det värt att packa med matsäck om du ska besöka öarna.
Öarna förbinds med en linfärja Kosterlänken, bemannad sommarsäsong.
Nordkoster, finns sommaröppen mataffär/kiosk (stängd för säsongen), presentbutik och restauranger samt öarnas enda camping.
Sydkoster, finns välsorterad livsmedelsbutik (ICA-Nära). Vid de små hamnarna runt om ön finns cykeluthyrning, caféer, restauranger och Koster Trädgårdar med sin ekologiska odling. Givetvis finns boende i olika former, allt från idylliska skärgårdsstugor till rum med havsutsikt.
Nedan har vi sammanställ praktisk information inför ditt besök och här kan du ladda ner magasinet Kosterbladet-2022
Öppet på Koster
Här kan du snabbt se aktuellt serviceutbud och restauranger – vilka som är öppet just nu!
Vad händer på Koster?
Res hit
Kosterbåtarna avgår från Ångbåtskajen (norra hamnen/torget), Strömstad. Alla dagar året runt!
Du kan inte förboka biljett!
Biljetter köper du vid båtkajen, här finns betalautomater. Du kan även köpa din biljett i appen Västtrafik To Go eller med kort ombord. Behöver du ladda ditt Västtrafikkort så gör du det hos Pressbyrån, Torget.
Cykel/Kajak kan tas med i mån av plats mot en extraavgift som betalas ombord.
Parkering?
Sommartid bör du tänka på att det är väldigt svårt att hitta parkeringsplats inne i centrum. Inom gångavstånd till Kosterbåten finns däremot parkeringsplatser där du kan stå upp till 24-timmar exempelvis Torskholmen och Skeppsbroplatsen. Men högsommarveckorna rekommenderas långtidsparkeringarna utanför stan där det sedan går gratis Parkeringsbuss in till centrum.
Livsmedelsaffärer
Ica Nära Sydkoster med Cafe Torget håller öppet året runt.
Obs! Affären på Nordkoster är endast sommaröppen (stängd sommar 2020).
Bankomat
Finns ej!
Cykeluthyrning
Cykel kan du hyra för dagen eller veckovis vid färjans angöringsbryggor på Sydkoster (senhöst endast uthyrning Ekenäs brygga). Det finns tandemcyklar och barncyklar, barnsadlar och cykelkorgar.
Som dagbesökare kan du exempelvis hyra cykel vid Ekenäs och trampa runt ön för att sedan återlämna den vid Långegärde brygga.
OBS! Hyrcyklar får inte tas med över till Nordkoster.
Ladda ner cykelkarta.
Tillgänglighetsanpassad version (öppnas på ny sida) Ladda ner textversion av cykelkarta på Koster
Tältning
Känn er välkomna att besöka Kosteröarnas naturreservat men tänk på att det inte är tillåtet att tälta annat än på anordnad tältplats. På Nordkoster finns naturcamping Reservatet som ligger nära bryggan Vettnet. Antalet är begränsat, boka tidigt om du vill ha plats!
Grillplatser
Man får inte göra upp eld annat än på iordningställda platser. På Kosteröarna finns det grillplatser vid Kilesandsstranden på Sydkoster och Siletången vid Basteviken, Nordkoster.
Vatten
Vattenmängden på öarna är begränsad. Var sparsam med vattnet.
Duscha eller tvätta inte i onödan.
Toaletter
Det råder brist på allmänna toaletter. Vid naturum, Sydkoster(Ekenäs) finns det toaletter. Här hittar du även handikapptoalett.
Solen
Tack vare Kosteröarnas läge ute i havet är soltimmarna fler här än på andra håll. Solen reflekteras också mer. Sola varsamt.
Trafik
På Koster finns det bilar, traktorer, arbetsfordon och många mopeder. Trafikreglerna gäller även på Koster.
Vid mopedkörning ska föraren vara minst 15 år. Kör och cykla på höger sida.
Linfärja mellan Syd- och Nordkoster
Transport över Kostersundet (Långegärde-Västra Bryggan) sker med Kosterlänken och koster 15 kr /pers.
Även Kosterbåtarna är numera avgiftsbelagda över sundet, enkelväg 15 kr.
Sommartid går den alla dagar!
Under för- och eftersäsong går den oftast helger.
Vintertid ej bemannad utan då kan man resa över med Kosterbåten, från Västra Bryggan till Långagärde.
För aktuell tider då linfärjan är bemannad publiceras på följande länk>>
Privat mark
Nästan all mark på Koster är privat mark. Såväl stränder, naturreservat, skogar, hedmark och ängar upplåter markägarna till rekreation. Var rädd om naturen och skräpa inte ner.
Fransk lungmask
Det är en sällsynt parasit som bara drabbar rävar och hundar som har påträffats på Kosteröarna. Smittar bara genom sniglar så låt den ej äta sniglar eller snigelslem. Symtomen hos den infekterade hunden är ofta diffusa med hosta, ökad andningsfrekvens och lätt trötthet. Prata med din veterinär om eventuell förebyggande behandling av din hund om du känner dig det minsta osäker om du ska ta med din hund eller inte.
Om olyckan är framme: Ring 112
Capio Vårdcenteral 0526-79 90 00
Bohuslinden 0526-187 87
Räddningstjänst finns på Kosteröarna. Vid olycka ring 113 13